Hvitere tenner: Årsaker til misfarging og hvordan få et hvitere smil

Det er få ting som frisker opp smilet mer enn hvite tenner. Men før du kaster deg over tannbleking, lønner det seg å forstå hva som forårsaker misfargingen. Ulike typer misfarging krever nemlig forskjellige løsninger. Nedenfor går vi gjennom vanlige årsaker – fra aldring til gamle fyllinger – og anbefaler hva du kan gjøre i hver situasjon for å få hvitere tenner.

Lurer du på om tannbleking er riktig for deg? Få en gratis vurdering her

Aldersforandringer og gulere tenner

Når vi blir eldre, skjer det naturlige fargeendringer i tennene. Emaljen slites gradvis og blir tynnere, samtidig som det gule dentinet under blir mer synlig. Resultatet er at tennene får en mørkere eller gulere tone med årene. I tillegg kan mange års inntak av kaffe, te, vin og andre matvarer legge igjen fargestoffer i emaljen. 1

Tannbleking kan reversere aldersrelatert misfarging. Sjekk om du kan bleke trygt her

Heldigvis responderer aldersrelatert misfarging ofte godt på tannbleking. Profesjonell bleking med peroksider hos tannlege kan lysne tennene betydelig​. Man oppnår typisk en foryngelse av tannfargen ved å oksidere bort organisk fargestoff i emalje og dentin. Vær oppmerksom på at bleking kan gi ising for noen (ømme tenner), men dette er som regel forbigående​.

Hjemmeprodukter som tannkrem for hvitere tenner kan ha en viss effekt på overflatesmisfarging, men de endrer ikke selve tannfargen nevneverdig. Dersom tenner har svært ujevn farge eller slitt emalje, kan kosmetiske behandlinger som porselensfasetter vurderes i samråd med tannlege. Som regel er likevel vanlig tannbleking førstevalget for gulnede tenner med alderen.


Tannbelegg og overfladisk misfarging

Ikke all misfarging sitter dypt i tannen – mye er på overflaten. Tannbelegg, plakk og ytre flekker fra mat og drikke er vanlige syndere. Kaffe, te, rødvin, bær og tobakksprodukter etterlater fargepigmenter som fester seg utenpå emaljen. Slike eksterne (ytre) misfarginger kan også hope seg opp i plakk eller tannstein og gjøre at tenner ser gule eller brune ut.

Overfladisk misfarging lar seg som oftest fjerne ved mekanisk rengjøring. God daglig munnhygiene med tannpuss og tanntråd hindrer plakk og flekker i å bygge seg opp. En profesjonell rengjøring hos tannpleier/tannlege (puss og eventuell sandblåsing eller airflow) vil effektivt fjerne belegg. Studier viser at ytre misfarginger kan fjernes med slipemidler (pussing) eller kjemisk bleking​ 2. Du kan bruke en hvitere-tenner-tannkrem – slike inneholder gjerne slipemidler som polerer vekk flekker, eller enzymer som løser opp belegg. Effekten er til stede på overflateflekker, men vær klar over at resultatene ofte er begrensede. En gjennomgang av forskningen fant at selv om whitening-tannkremer kan forhindre noe belegg, er den blekende effekten ofte ikke klinisk signifikant​.

Med andre ord: Tennene blir ikke dramatisk hvitere av tannkrem alene. Tilsvarende gjelder munnskyll og tyggegummi som markedsføres for hvitere tenner – de har som regel beskjedne effekter om noen​.


Når bør man bleke? Hvis misfargingen kun skyldes overfladisk belegg, kommer man langt med grundig rens. Tannbleking med peroksid kan likevel vurderes dersom man ønsker tenner som er hvitere enn det rens alene gir. Bleking vil også oksidere bort mange ytre flekker effektivt​.

Ofte kan en kombinasjon være ideell: først en profesjonell tannrens for å fjerne misfarginger, deretter bleking for å lysne tannfargen ytterligere. Husk at forebygging er viktig – begrens inntak av sterkt fargende mat/drikke, eller skyll munnen med vann etterpå, for å motvirke nye flekker.


Gamle fyllinger og kroner

Mange opplever at gamle tannfargede fyllinger eller kroner skiller seg ut når de ønsker hvitere tenner. Misfargingen kan skyldes at fyllingsmaterialet har endret seg over tid – for eksempel kan komposittfyllinger gulne eller få kantmisfarging. Gamle porselenskroner kan få en mørk kant ved tannkjøttet (særlig hvis de har metallkjerne), eller rett og slett ha en mørkere fargetone enn ønsket.

Slike restaureringer endres ikke i farge ved vanlig tannbleking. Blekemidler trenger inn i porene i emaljen og dentinet, men materialer som kompositt og porselen påvirkes ikke på samme måte.

Før man bleker tennene, bør man kartlegge eventuelle synlige fyllinger og kroner. Bleker du naturlige tenner, vil disse bli hvitere mens fyllinger/kroner forblir uforandret​. Det kan resultere i at de gamle fyllingene ser mørkere ut ved siden av nyblekede, lyse tenner​.

Derfor planlegger tannleger ofte en “blek først – bytt fylling etterpå”-strategi: Man bleker de naturlige tennene til ønsket nyanse, og dersom noen fyllinger eller kroner da ikke matcher, bytter man dem ut med nytt materiale i lysere farge. Spesielt gjelder dette gamle synlige komposittfyllinger på fortenner. En ny komposittfylling kan lages i en hvitere fargetone som passer de blekede tennene, og moderne kompositter holder fargen bedre over tid.


Dersom misfargingen på en eksisterende fylling er overfladisk, kan tannlegen noen ganger polere fyllet for å fjerne flekker. Men ofte vil det enkleste være å skifte den ut hvis den estetisk skjemmer smilet. For porselenskroner som har synlig metallkant eller feil farge, er eneste løsning å få laget en ny krone (eventuelt en helkeramisk krone uten metall for å unngå mørk kant). Det finnes ingen blekemiddel som kan lysne porselen eller metall i en krone. Man må heller ikke glemme funksjonen – en fylling eller krone som er intakt og fungerer, bør ikke skiftes kun for fargens skyld uten nøye vurdering. Diskuter med tannlegen; ofte kan selektiv utskifting av de mest synlige restaureringene etter en tannbleking gi et flott resultat.

Metallmisfarging fra amalgamfyllinger

Sølvfargede amalgamfyllinger har reddet mange tenner, men de kan dessverre forårsake grå misfarging av tannsubstansen rundt. Over tid kan metallioner fra amalgam (som inneholder sølv, tinn, kobber, kvikksølv) trenge inn i porene i tannbenet (dentinet) og gi en gråblå skygge i tannen. Ofte ser man at hele tannen med en stor amalgamfylling har et grålig skjær. Denne typen misfarging sitter inne i tannvevet (intrinsisk), og mange pasienter opplever det som kosmetisk sjenerende​.

Dessverre er tannbleking lite effektivt på slik metallisk misfarging – amalgammisfargede tenner lar seg vanskelig bleke bort​. Grunnen er at misfargingen ikke skyldes organiske pigmenter, men avleiringer av metall som ikke lar seg oksidere bort med peroksid.


For misfarging forårsaket av amalgam er det som regel kun utskifting som monner. En mulighet er å fjerne amalgamfyllingen og legge en hvit komposittfylling i stedet. Dette vil eliminere videre utslipp av metallioner. Ofte vil tannens farge forbedres noe når den gamle, mørke fyllingen er borte – særlig hvis noe av den grå misfargingen satt i sprekkene mellom fylling og tann. Tannlegen kan i tillegg legge et lite lag opakere (et dekkende materiale) under den nye komposittfyllingen for å maskere eventuelle gjenværende grå skygger i tannveggen.

OBS: Bytte av fylling alene fjerner ikke nødvendigvis all misfarging hvis misfargingen har trukket dypt inn i dentinet. I veldig krevende tilfeller (f.eks. fortenner som har blitt blågrå) kan porselensfasetter eller kroner være aktuelt for å dekke til den misfargede tannen fullstendig.

Det frister kanskje å prøve bleking først, men som nevnt vil ikke en grå tann med metallskjær respondere særlig på dette. Man risikerer kun å lysne resten av tannbuen, noe som kan gjøre den grå tannen enda mer fremtredende. Profesjonell vurdering er viktig: Tannlegen kan ta et røntgenbilde for å se om misfargingen skyldes amalgam under en fylling, og anbefale behandling deretter. Som en tommelfingerregel er fjerning av årsaken (amalgamet) nødvendig for å få bukt med misfargingen. Heldigvis vil en ny hvit fylling eller krone både eliminere den gråfargen og gi tannen et friskere utseende. Bare husk at større inngrep som kroner krever nedsliping av tannen, så dette velges kun dersom misfargingen og tannens tilstand tilsier det. Tannlegen vil veie estetikk opp mot bevaring av tannsubstans.

Retraksjoner (tilbaketrukket tannkjøtt og synlig tannrot)

Har du lagt merke til gulbrune partier nær tannkjøttranden eller at tennene ser lengre ut enn før? Tannkjøtt som trekker seg tilbake (gingival retraksjon) kan gi et estetisk problem i form av synlige tannrøtter. Når tannkjøttet blir borte fra en del av tannhalsen, eksponeres roten – og denne har en annen farge enn emaljen. Tannroten er dekket av rotsement og underliggende dentin, som har en mer gul/grå farge og er mattere i overflaten. Fordi roten mangler det blanke, hvite emaljelaget som kronen har, vil eksponerte røtter se mørkere ut enn resten av tannen​. Misfargingen her kan også komme av ytre flekker som fester seg lettere på ru rotflater, eller begynnende rotkaries som gir brunlig misfarging.


Det første man bør gjøre er å behandle årsaken til tannkjøttilbaketrekningen. Ofte skyldes retraksjoner tannkjøttsykdom (periodontitt) eller feil pussingsteknikk. Stoppes ikke dette, kan retraksjonene bli verre og flere røtter blottlegges. Når det gjelder det kosmetiske, finnes det et par muligheter: En kirurgisk tannkjøtttransplantasjon (gingivaltransplantat) kan i noen tilfeller dekke til den blottede tannhalsen igjen, men dette er et relativt omfattende inngrep som avhenger av situasjonen. Et enklere alternativ for å dekke misfargede tannhalser er å legge på en komposittbonding – tannlegen påfører da et tynt lag tannfarget fyllingsmateriale over den eksponerte roten, slik at fargen matcher emaljen bedre. Dette kan være effektivt for én eller noen få tenner med sjenerende fargeforskjell.

Hva med tannbleking? Her gjelder det å være realistisk: Vanlig bleking har begrenset effekt på eksponerte røtter. Blekemiddelet virker hovedsakelig på emalje og det organiske innholdet der, mens rotsement og dentin ikke lysner like godt. Eksponerte tannrøtter blekes dårlig eller ikke i det hele tatt​.

Har du mye synlig tannrot, vil du etter bleking risikere at tannkronene blir hvitere, mens de gule rotpartiene forblir uendret – kontrasten kan da faktisk bli mer synlig. I tillegg er bleking av tenner med retraksjoner risikabelt med tanke på ising, siden blekemiddelet lettere trenger inn i dentinet der beskyttende emalje mangler​.


Oppsummert er tannbleking sjelden den beste løsningen alene ved misfarging fra retraksjoner. Fokus bør være på å forebygge ytterligere tannkjøttretraksjon og dekke til den allerede blottede tannroten via kirurgi eller bonding dersom utseendet plager deg mye. Bleking kan vurderes som et tillegg for å lysne resten av tannen, men da kombinert med overnevnte tiltak for tannhalsene. Og husk: ising i tennene kommer ofte av blottede tannhalser, så bruk gjerne en desensibiliserende tannkrem og myk tannbørste for å beskytte disse områdene.

Avsluttende anbefaling: Velg riktig metode for et sikkert hvitt smil

Som vi har sett, finnes det mange årsaker til misfarging – og løsningen for hvitere tenner avhenger av årsaken. Det viktigste rådet er å konsultere tannlege eller få en profesjonell vurdering før du velger behandling. En grundig sjekk kan avdekke om misfargingen skyldes tannbelegg, dype misfarginger, gamle fyllinger eller andre faktorer som krever spesifikke løsninger.

Dersom du vurderer tannbleking, men er usikker på om det er riktig for deg, kan Smil Rett Hjem hjelpe deg med en gratis forhåndsvurdering. Gjennom en enkel digital vurdering kan du laste opp bilder av tennene dine, og tannhelsepersonell vil gi deg en vurdering av om bleking er trygt og effektivt for ditt tilfelle. Dette sparer deg for tid og kostnaden av en fysisk konsultasjon, samtidig som du får profesjonell veiledning.

Hvis tannbleking er anbefalt, tilbyr Smil Rett Hjem en trygg og effektiv hjemmebleking med klinisk dokumentert effekt. Du får spesialtilpassede blekeskinner og profesjonelt blekemiddel med samme kvalitet som hos tannlegen, til en lavere pris og med fleksibiliteten til å utføre behandlingen hjemme.

Du får et hvitere smil på en trygg måte, uten unødvendige klinikkbesøk, og med oppfølging underveis.

I tilfeller hvor tannbleking ikke er den beste løsningen, vil Smil Rett Hjem veilede deg videre og anbefale om du bør oppsøke en tannklinikk for behandling av misfarging som krever annen type behandling, som for eksempel misfarging fra gamle fyllinger eller synlige tannrøtter.

Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å følge instruksjonene nøye for et trygt og varig resultat. Med Smil Rett Hjem får du en skreddersydd, trygg og kostnadseffektiv måte å oppnå et hvitere smil på – med profesjonell veiledning hele veien. Klar for å finne ut om tannbleking er riktig for deg? Start med en gratis vurdering i dag og ta steget mot et strålende smil!


Er du klar for et hvitere smil? Start med en gratis vurdering hos Smil Rett Hjem og få profesjonell veiledning!

Forrige
Forrige

Hvordan få tannblekingen til å vare lenger – enkle og smarte tips

Neste
Neste

Tannbleking Guide 2025 – Alt du trenger å vite